Close
Călătorii în România

Cum să-ți petreci 24 de ore în Cluj

Înainte de a începe să călătoresc peste hotare, părinții mei au avut grijă să ne arate mie și fratelui meu tot ce are România mai frumos. Ei încărcau mașina cu de toate și plecam chiar și câte două săptămâni departe de casă, explorând plaiurile mioritice. Am străbătut țara împreună în lung și-n lat, de la Constanța la Iași, Maramureș, Timișoara și înapoi la București.

Weekendul trecut am revenit cu mare plăcere în Cluj, un oraș care devine din ce în ce mai popular. Am planificat această mini-vacanță cu o prietenă încă de prin ianuarie, când învățam pentru sesiune. Ne gândeam să plecăm în vacanța intersemestrială din februarie, dar ne-a fost teamă că o să fie prea frig, așa că am mai așteptam puțin. Eram aproape sigure că în martie o să avem parte numai de soare și timp frumos.

Ei bine, știți cum e vorba aia: “De ce ți-e frică nu scapi”. Natura a avut grijă ca la începutul lui martie să aducă în România, și nu numai, o serie de coduri galbene și portocalii de viscol, ninsori și ger. Am încercat să ne schimbăm biletele de avion, însă trebuia practic să le mai cumpăram încă o dată, așa că ne-am echipat cu geci groase, ghete și căciuli și am plecat la drum.

Noi am stat în Cluj trei zile, însă orașul se poate vizita și într-o singură zi fără probleme, mai ales pe timp de iarnă, cum a fost cazul nostru. Dacă însă călătorești cu mașina, ai mult mai multe oportunități și locuri de vizitat în împrejurimile celebrului oraș. În acest caz, nu trebuie să ratezi salina Turda, cheile Turzii, castelul Banffy, Laguna Albastră, lacul Tarnița sau Stufărișil de la Sic.

Să revenim însă la Cluj. O să vă povestesc mai departe cum puteți să vă organizați timpul ca să vizitați întreg orașul.

1. Dacă vreți să ne raportăm la zicala “Toate drumurile duc la Roma”, în cazul nostru ar fi “Toate drumurile duc la Piața Unirii”. Piața Unirii este cea mai celebră piață din Cluj și orice ați vizita în centrul orașului, tot aici o să ajungeți. Piața adăpostește Catedrala Sfântului Mihail, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, dar și monumental lui Matei Corvin. În jurul ei o să găsiți diferite restaurant unde puteți să luați micul dejun, asta în cazul în care nu ați mâncat deja.

2. Tot în această zonă vă recomand să vizitați Muzeul de Artă din Cluj, fostul Palat Banffy, și Muzeul Farmaciei. Trebuie să recunosc că am fost mai captivată de Muzeul Farmaciei decât de Muzeul de Artă datorită faptului că nu am mai fost într-un asemenea loc până atunci și nu știam la ce să mă aștept, dar dacă sunteți pasionați de artă, fostul Palat Banffy este alegerea potrivită.

3. Următoare oprire a fost Catedrala Adormirea Maicii Domnului, iar dacă ajungeți aici într-o zi de duminică veți rămâne impresionați de numărul mare de oameni care stau nu numai în biserică, ci și în fața acesteia să asculte slujba. În fața Catedralei se află statuia lui Avram Iancu, iar peste stradă, Teatrul Național Avram Iancu. Vă recomand să aruncați o privire și interiorul teatrului, asta dacă nu aveți timp pentru a urmări unul dintre spectacole.

4. Apoi noi am luat prânzul la Baracca, unde am mâncat unele dintre cele mai bune preparate din Cluj și Clujul are într-adevăr cu ce se mândri la capitolul restaurante.

5. De la Baracca am pornit spre Grădina Botanică, unde, zăpadă fiind, nu am putut să vedem prea multe. Însă sunt convinsă că primăvara și vara acest loc este un colt de rai.

6. Un alt loc din Cluj pe care nu trebuie să-l ratați este urcatul pe colină, în Parcul Cetățuia. Indiferent unde aș călători, întotdeauna caut un loc, fie el restaurant fie el obiectiv turistic, de unde pot să admir orașul de la înălțime. Panoramele de acest tip mi se par foarte potrivite pentru a avea o imagine de ansamblu a întregului loc.

7. După ce am coborât, am luat-o pe străduțele înguste ale Clujului până în Piața Muzeului, unde se află Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Biserica Franciscană, și apoi am trecut pe lângă Casa lui Matei Corvin. Pe acestea două le-am “vizitat” doar pe din afară, dar dacă sunteți pasionați de istorie, vi le recomand.

8. Ultima noastră oprire a fost în Parcul Central Simion Bărnuțiu, unul din primele parcuri orășenești din Europa Centrală cu o vechime de peste 180 de ani. Parcul adăpostește Casionul din Cluj, dar și unul dintre cele mai frumoase restaurante în care am avut ocazia să pășesc, Chios Social Lounge. Numele restaurantului provine de la o insula grecească aflată de 7 km de coasta Anatoliei, supranumită “Insula Parfumurilor”. Dincolo de denumirile pompoase, fotografiile vorbesc de la sine.

Acestea sunt obiectivele pe care le-am vizitat noi pe parcursul celor trei zile petrecute în Cluj, însă ele se pot vizita fără probleme într-o singură zi pentru că sunt foarte apropiate între ele. Noi le-am împărțit astfel încât să descoperim ceva nou în fiecare zi petrecută în inima Transilvaniei. Plecam în aventură doar dimineața, după-amiazile fiind rezervate somnului, iar seriale dăpănării amintirilor cu prietenii cu care ne-am întâlnit întâmplător în Cluj.

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, treceți pe listă și:

  • Muzeul Etnografic din Transilvania
  • Parcul Romulus Vuia
  • Stadionul Cluj Arena
  • Pădurea Hoia

Cât despre drumul de la aeroport în centrul orașului, vă recomand un taxi. Este cea mai simplă și facilă cale de accses și traseul costă în jur de 25 de lei.

O să public cât de curând posibil un alt articol destinat locurilor în care puteți mânca în Cluj și credeți-mă pe cuvânt, Clujul stă foarte bine la acest capitol.

Pentru alte sugestii și recomandări vă aștept pe Facebook și pe Instagram sau puteți să lăsați mai jos un comentariu. Vă doresc o zi excelentă și o primăvară însorită. Vă las mai jos alte poze superbe de prin Cluj.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram has returned invalid data.