Close
Călătorii în străinătate

Iarna în Viena

Să-mi petrec o parte din vacanța de iarnă peste hotare a fost unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus pentru anul 2017 încă de la începutul acestuia. Să nu mă înțelegeți greșit. România este și va fi mereu locul meu de suflet. Însă nu am călătorit niciodată în afara țării pe timp mai friguros și cum bine zice citatul “travel is the only thing you buy that makes you richer”, mi-am propus să trăiesc și această experiență.

Destinația a fost ușor de ales. Am vrut să plec în săptămâna de dinaintea Crăciunului ca să nu ratez mâncărurile tradiționale românești pregătite cu mare atenție de mama și nici reuniunea cu întreaga familie. Bineînteles, nu am vrut nici să-l derutez pe Moș Crăciun cu adresa la care trebuie să-mi lase cadourile. Așa că Viena a fost orașul care mi-a venit prima data în minte.

Zis și făcut. Mi-am luat biletul de avion și mi-am rezervat o cameră de hotel împreună cu o colegă de la facultate, la fel de nerăbdătoare ca și mine să se lăse fermecată de magia capitalei europene a muzicii.

“Patru zile întregi sunt suficiente pentru a vizita Viena”, ne-am gândit noi.

Nu a fost tocmai așa. Având în vedere că ziua este mult mai scurtă și afară începea să se întunece pe la 4 PM, nu am avut timp suficient să vedem tot ce ne propusesem de acasă. Dar asta nu e neapărat un lucru rău. Avem un motiv să ne întoarcem și altă dată.

În Viena, un oraș cu 1,8 milioane de locuitori, găsești tot ce vrei: istorie, artă, cultură, muzee, arhitectură, teatre, muzică, vals, mâncăruri spectaculoase, cofetării, crame, modă, disvertisment, relaxare.

Vienezii m-au impresionat în primul rând prin bunăvoința lor față de turiști. Nu a existat o persoană pe care să o întreb ceva și care să nu-mi răspundă. Ba chiar mai mult. Au fost persoane care mi-au sărit în ajutor fără ca eu să le cer acest lucru. Prin simplu fapt că m-au văzut încercând să descifrez o hartă au venit și m-au întrebat dacă am nevoie de indicații.

Cred că “frumos” a fost unul dintre cele mai folosite cuvinte în această vacanță. Au fost foarte multe momente în care efectiv nu știam în ce direcție să mă uit mai repede pentru că oriunde întorceam privirea era ceva spectaculos de admirat.

Vienezii sunt mândri de patrimoniul orașului lor și reușesc să păstreze un echilibru între modernitate și respectarea tradițiilor. Clădirile sunt renovate mereu, la fel și hotelurile și cafenelele, iar construcții precum Turnul Millennium, cu o înălțime de peste 200 de metri, oferă o imagine actualizată a orașului. Însă unele lucruri nu se schimbă niciodată: trăsurile încă plimbă turiștii prin centru, caii Lipițani încă tropăie la Școala Spaniolă de Călărie, iar balurile anuale rămân centrul de interes al calendarului social.

Tradiționalele târguri de Crăciun sunt de neratat pentru turiștii care vizitează Viena în timpul sărbătorilor de iarnă. De altfel, nici nu ai cum să le ratezi pentru că în fiecare piață cunoscută vei găsi un astfel de târg.

Cel mai impresionant din punctul meu de vedere a fost cel din Rathausplatz, din fața Primăriei. Aici, cele aproximativ 150 de standuri comerciale întâmpină trecătorii cu decorațiuni pentru bradul de Crăciun, obiecte de artizanat, turtă dulce, brioșe, gogoși, strudele cu mere, vin fiert, ceaiuri și multe alte delicii culinare. În parcul Primăriei am putut admira copacii îmbrăcați de sărbătoare, doritorii puteau încerca patinoarul care are o suprafață de peste 3.000 de m2, iar copiii se distrau în carusel, roată, trenuleț și alte astfel de atracții.

Una peste alta, a fost o vacanță reușită și recomand oricui să viziteze Viena. Fie că e iarnă sau vară, orașul oferă o gamă variată de activități pentru toate gusturile și buzunarele.

Nu rata Topul Atracțiilor Turistice din Viena despre care am scris AICI

About Corina Zamfir

previous post

Topul atracțiilor turistice din Viena

next post

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Corina Zamfir

previous post

Topul atracțiilor turistice din Viena

next post

Instagram has returned invalid data.